Hållbarhetsarbetet på Himmelsby SPA

Restaurangen

Vi väger vårt beredningssvinn & vårt tallrikssvinn varje dag. Målet är att få ner svinnet så mycket vi kan. Vi ber vi våra gäster hjälpa oss med att inte ta för mycket mat utan gå flera gånger istället.

Hela anläggningen är Kranmärkt. Alla gäster & personal dricker färskt, nyttigt & lokalproducerat kranvatten. Inga förpackningar & inga transporter ger inga utsläpp & inget avfall.

Vi har egna odlingar som under sommaren & hösten förser oss med grönsaker, bär & örter. Sedan odlar vi även olika mikroblad & krasse året runt.

Ekologiska eller närproducerade råvaror har förtur vid inköp. Vi samarbetar med lokala leverantörer. Flöden av råvaror sker till stor del i det cirkulära retursystemet för lådor & pallar, SRS.

Vi erbjuder vegetariska alternativ på samtliga måltider. Från morgon till kväll kan man välja en helt vegetarisk upplevelse.

Vårt cateringsortiment levereras på återanvändningsbart porslin. Våra gäster antingen köper eller returnerar porslinet.

Hotellet

Anläggningen har 470 000 kwh solceller. Energin som genereras av solcellerna motsvarar ca 50% av anläggningens totala förbrukning.

Vi har 11 st borrhål för bergvärme som tar till vara på solenergi lagrad i grundvattnet. Denna uppvärmningsform är effektiv & relativt konstant över årstiderna.

Vi har installerat avancerad ventilation som återför överskottsvärmen till att värma upp exempelvis poolerna.

Vi erbjuder möjlighet till laddning för de som färdas till oss energieffektivt & fossilfritt. Vi har idag 6 st laddplatser tillgängliga för våra gäster.

All belysning är LED vilket är både energisnålt & hållbart. Förbrukade lampor återvinns. Anläggningen har även installerat många rörelsesensorer som gör förbrukningen minimal.

I dagsläget sorterar vi våra sopor i 13 olika fraktioner. Vi jobbar dagligen med att hålla isär så många som möjligt så att de kan återanvändas i nästa led.

Produkterna

Ecoestic är märket vi använder oss av när det gäller hår- & hudvård i simhallen & på hotellrummen. Ecoestic använder bara naturliga råvaror & är biodynamiskt odlade. Vilket innebär att produkten ger mer till jorden än den tar.

I SPA-salongen använder vi & säljer hudvårdsprodukter från Phytomer. Genom produktionsprocessens alla stadier prioriteras metoder med begränsad miljöpåverkan. Odling av alger, grön energi, filtrerande trädgårdar mm.

Anläggningens golvytor rengörs med ångmaskiner. Vi väljer miljömärkta kemiska medel för rengöring av övriga ytor verktyg.

På hotellrummen & på anläggningens toaletter använder vi toalettpapper & handtorkningspapper som är märkta med EU-blomman (ecolabel). Allt papper i köken är antingen märkta med svanen eller EU-blomman.